Træbriketter og høj brændværdi

Træbriketter og høj brændværdi

Træbriketter har en høj brændværdi i forhold til kulbriketter, og det giver en jævn og behagelig varme, når du benytter træbriketter til optænding i kamin, pejs eller grill. Det gammeldags brunkul, der i Danmark oprindeligt blev udvundet på den jyske hede, er meget belastende for miljøet, og derfor er det mere miljøvenligt at benytte træbriketter. Træbriketter giver i modsætning til eksempelvis træ og brunkul ikke så meget sod, aske og svovl, og det resulterer i et mere behageligt indeklima, når du fyrer op i din pejs eller kakkelovn. På grund af den høje brændværdi er træbriketter også et mere økonomisk valg end andre former for brændsel, fordi de holder længere, og derfor har du brug for mindre brændsel, når du tænder op med træbriketter.

Træbriketter af hårdt og blødt træ

Træbriketter af hårdt træ bliver fremstillet af tørret træ, og de egner sig især til små ildsteder, brændeovne og kakkelovne. På grund af et meget lavt indhold af fugtighed giver træbriketter af hårdt træ en særligt høj brændværdi. Bløde træbriketter er presset af træspåner og er lettere at antænde, imens de også brænder hurtigere. Det kan være godt, når du ønsker en høj varme hurtigt, og de kan evt. suppleres med hårde træbriketter for at holde ilden i gang i længere tid.

Runde og firkantede træbriketter

Hvor de firkantede træbriketter er hydraulisk fremstillede, er runde træbriketter produceret ved at blive presset sammen og komprimeret, og derfor brænder de jævnt og giver en lille flamme. Den lille flamme betyder, at de brænder længere og giver en blød glød. Runde træbriketter giver altså et større udbytte af energien i forhold til firkantede træbriketter. Derfor kan det anbefales, at du benytter runde træbriketter, hvis du gerne vil have en konstant og jævn varme i et rum, imens firkantede træbriketter giver højere varme, hvilket eksempelvis kan være godt i forbindelse med madlavning, der kræver høj varme.

Træbriketter til madlavning

Du kan benytte alle former for træbriketter til at grille og ryge mad, og du kan også pakke maden ind i folie eller lægge det i en jerngryde med låg og lægge det på gløderne, hvis du vil lave simremad i ude i haven. Det bliver mere og mere populært at flytte madlavningen ud i haven i sommertiden, og brug af træbriketter er et godt og sjovt alternativ til den traditionelle kulgrill, elgrill eller gasgrill. Når du benytter træbriketter til madlavning, kan du selv bestemme, om maden skal have høj eller lav varme, alt efter hvilken form for træbriketter du vælger.

Hvad skal jeg vælge?

Der er mange former for træbriketter, og det er derfor nødvendigt, at du overvejer, hvad du har brug for at benytte træbriketterne til. Priserne på de forskellige typer varierer også. Derudover bør du overveje de miljømæssige konsekvenser af, hvilke briketter du vælger, selv om alle træbriketter dog er mere miljøvenlige end kulbriketter. Uanset om du har brug for at varme din bolig op, vil bage snobrød eller lave mad udendørs, er træbriketter et godt alternativ til andre former for optænding som eksempelvis træ og kul.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *